Despre AdwareAdware este un tip de aplicatie ce afiseaza sau descarca automat programe pe un calculator. Majoritatea aplicatiilor adware sunt instalate neintentionat si pot duce la aparitia frecventa a pop-up-urilor sau la infectarea calculatorului. Desi unele programe adware sunt legitimizate, cele mai multe tipuri de adware functioneaza pe fundal, evitand detectarea si obtinand si transmitand informatii unui calculator sursa. Acest tip de adware se numeste spyware si apare din ce in ce mai des pe Internet.

Istorie


Adware-ul a fost la inceput o forma legala de publicitate, reprezentand o extensie a Internetului. Majoritatea aplicatiilor adware permiteau utilizatorilor sa aleaga daca vor sau nu sa instaleze software-ul. Insa, odata cu trecerea anilor, companiile au inceput sa forteze utilizatorii sa accepte instalarea de adware pe calculatoarele lor pentru a putea descarca programe freeware sau alte aplicatii. Creatorii de adware au inceput sa ascunda programele atunci cand un numar tot mai mare de utilizatori de Internet a inceput sa evite pachetele software ce contineau si aplicatii adware. De atunci, adware-ul a devenit din ce in ce mai sofisticat si mai greu de detectat. Odata folosit pentru reclame, adware-ul este acum folosit pentru a monitoriza activitati online, pentru a detecta preferintele unui utilizator sau pentru a fura informatii confidentiale.

Cum functioneaza


In principiu adware-u; este o aplicatie ce afiseaza o reclama sau un pop-up in timp ce programul functioneaza pe un calculator infectat. Aplicatiile adware contiun coduri ce trimit aceste reclame. De multe ori sunt asociate cu alte programe. Rolul legal al programelor adware este de a asista in recuperarea costurilor pentru programele freeware. Insa, multe dintre aceste programe sunt create pentru alte intrebuintari, cum ar fi monotorizarea activitatii pe Internet sau furtul de informatii confidentiale de la un utilizator. Adware-ul legal nu opereaza fara consimtamantul utilizatorului. Adware-ul de tip Spyware are ca tinta informatii bazate pe activitatea utilizatorului online, in timp ce alte programe Spyware, functioneaza nedetectate de cele mai multe ori si obtin si trimit informatii confidentiale altor calculatoare.

Identificarea


In functie de tipul programului adware instalat, utilizatorul calculatorului poate experimenta o crestere in numarul de pop-up-uri, redirectionarea paginii principale a browser-ului, instalarea fara permisiune sau cunostiinta a unor programe si instrumente cum ar fi o bara de cautare pentru browser, sau link-uri adaugate la Favorite. Aceste link-uri pot duce catre site-uri legale insa de cele mai multe ori directioneaza utilizatorul catre site-uri cu jocuri de noroc, ilegale, , sau site-uri ce au continut pornografic. Majoritatea programelor adware afiseaza reclame obisnuite, cateodata enervante, sub forma unui pop-up ce apare la un anumit interval de timp. Alte programe adware afiseaza reclame doar cand utilizatorul deschide browser-ul sau viziteaza niste site-uri. Aceste site-uri nu sunt doar enervante ci si daunatoare, unele fiind folosite pentru colectarea de informatii personale. Acest lucru poate duce la furt de identitate sau frauda bancara.

Solutii si prevenireNu este usot sa previi infectarea cu programe adware deoarece acestea sunt gasite de multe ori impreuna cu programele de care ai nevoie. Insa, infectarea cu asemenea programe poate fi prevenita prin evitarea programelor al caror creator este necunoscut si prin instalarea unui anti-virus de calitate sau prin folosirea detectorilor de spyware. Utilizatorii de Internet nu ar trebui sa acceseze pop-up-uri sau email-uri din surse necunoscute. Eliminarea acestor programe se face cu ajutorul numeroaselor programe anti-adware si spyware. Aceste programe sunt create special pentru a gasi si a elemina, cand este posibil, sau a pune in carantina fisiere adware atunci cand stergerea lor poate afecta alte aplicatii

Atentie!


Spyware-ul poate fi gasit insotit de adware sau se poate identifica drept alt programa. Acesta are rolul de a colecta informatii personale sau financiare din calculatorul pe care este instalat, aceasta informatie fiind trimisa apoi altor calculatoare. Acest lucru se intampla fara ca utilizatorul sa stie sau sa fie de acord. O aplicatie spyware poate fi periculoasa atunci cand este folosit pentru a colecta informatii financiare, parole sau alte informatii confidentiale. Riscul descarcarii unui astfel de program spyware este mai mare pentru utilizatorii de Internet ce descarca programe freeware, bara de instrumente, sau muzica. Spyware-ul este transmis si prin email-urile de timp spam.